Ruszyła zmodernizowana linia kolejowa Poznań - Piła

Zakończona inwestycja pozwoliła, że ruszyła w Pile Poznańska Kolej Metropilitalna. Na nowej zmodernizowanej trasie jeździ 16 par pociagów, 13 do samej Piły, a trzy na skróconej trasie do Rogoźna.  Latem tego roku pociągi bedą jeżdzić 120 km/h. W ramach inwestycji wymieniono 130 km torów na 92 km linii. Wyremontowano 91 rozjazdów oraz częściowo zmodernizowano sieć trakcyjną.  Prace objęły 12 mostów, 4 przejścia podziemne (w Pile i Chodzieży) i 91 przepustów. Wyremontowano i wybudowano 63 przejazdy kolejow, 37 peronów i budynków kolejowych. Zmodernizowano urządzenia sterowania ruchem. Podejmowane są równiez działania zmierzajace do budowy drugiego toru i mostu na Warcie w Obornikach. Umożliwi to ruch z Poznania do Obornik dwutorowy, znacznie zwiększając przepustowość całego odcinka.

- To by nam pozwoliło zlikwidować tzw. wąskie gardło na linii z Poznania do Piły. Dzięki temu mieszkańcy zyskają jeszcze więcej połączen - mówi Arnold Bresch, członek Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych.

Inwestycja odciąży także zatłoczoną drogę krajową nr 11, która stanowi duże utrapienie dla użytkowników. Przygotowania do przebudowy drogi krajowej nr 11 na odcinku Poznań - Piła na drogę ekspresową są na etapie typowania trasy przebiegu.